Kutyás terápia

Kutyás terápiáról fotókkal

 

Új “munkatársam, segédem” van 2014 októberétől. Ő a Horatio névre hallgató kis növésű sheltie kutya (mindössze 7,5 kg és 32 cm marmagasságú, kb. uszkár nagyságú), eredeti név meghatározása shetlandi juhászkutya. Amikor “munkába állt” még alig 8 hónapos volt, a kiképzése kb. 2015 őszén  befejeződött, vizsgát tett, és hivatalosan is terápiás kutya. Kiképzése egy évig tartott, de képzése, tanítása folyamatos.

Állandóan a rendelőben tartózkodik, Kecskeméten és Budapesten is. Kikíséri és bekíséri a klienst, és amíg elér az ajtótól a fotelig, pontosan felméri a helyzetet, hogy milyen szerepe lesz az elkövetkezendő egyórás ülés alatt. Elsősorban a meglévő ösztöneit, érzékenységét használjuk. Tökéletesen megérzi, hogy a belépő milyen érzelmi állapotban van, szükséges-e, hogy vigasztalja, odamenjen hozzá, esetleg megengedi, hogy felvegyék ölbe és simogassák, vagy megérzi azt is, hogy az illető nem szereti a kutyát és csak idegesítené. Sohasem tolakodó, elsősorban a klienshez igazodik. Ha kutyától idegenkedő, vagy félő vendég jön, akkor udvariasan elfoglalja a helyét az asztal alatt, és nem zavarja a beszélgetést. Ha szorongó kliens simogatja, az idő alatt sokkal felszabadultabban beszél, a kutya selymes szőrének simogatása feloldja.

Néhány kép Horatióról munka közben.

Járt nálam olyan férfi kliens is, akinek az volt a karjára tetoválva, hogy: CAVE CANEM, azaz ÓVAKODJ A KUTYÁTÓL… Mindössze néhány percig idegenkedett, de utána ő is teljesen feloldódott, de Horatio érezte, hogy nem hozzá, hanem inkább a feleséghez kell mennie…

Bármilyen terápiáról is legyen szó, a kutya a jelenlétével, a kedvességével abban az egy órában segít az őszinteségben, amíg a kliens a beszélgetésen tartózkodik.

Néha enyhén fogyatékos, sérült gyerekek, és öregek, betegek lelki állapotának a jobbításában is segít, de ebben még nem vagyunk profik, de szolgálatot teljesítünk. Egy terápiás kutya annyira jól nevelt és intelligens, hogy bejárása lehet kórházakba, rendelőkbe, gyógyszertárakba is, bevásárló központokba. Magatartása teljesen más, mint a szokásos – bár jól nevelt – kutyáké.

Elérhetőség:

Sz. Mikus Edit
Telefon:+3620/9432 875
E-mail: edit@szmikus.hu
Facebook

Kutyával egy Mosolyért Alapítvány

 

A téma folytatása

A kutyás reikiről