Grimaszok és gesztusok, újdonságok, változások

IMG_1973Mármint nem az az újdonság, hogy én grimaszolok és feltűnő gesztusokkal tartom az előadásaimat, hiszen ez csak visszaadja azt a hangulatot, ami jellemez az előadásaim közben, hanem az, hogy egy pár percnyi új információ, egy új döntés mekkora változást tud hozni az életben!

Jelenleg (2017. május 11-13.) zajlik Kecskeméten a XXV. Szülésznői Konferencia, amire már hónapokkal ezelőtt meghívtak referátumra, és készültem is rá. De tegnap reggel felhívtak a szervezők, hogy az aznap esti előadást Dr. Zacher Gábor lemondta és beugranék-e helyette, persze nem az ő témájában… Annak ellenére, hogy aznap Budapesten kellett volna rendelnem elvállaltam, hiszen évtizedekig voltam népművelő, és pillanatok alatt átéltem a szervezők nehézségeit. Itthon aztán kitaláltam, hogy a közönség Zachert és a drog, függőség témát várja, akkor ahhoz kellene alkalmazkodnom, és gyorsan összeállt a fejemben egy új téma:

Függőségek a szexben és a női szerepekben.

Ebben az előadásban beszéltem a szex-, szerelem-, párkapcsolat és IMG_1976pornó függőségről, valamint az ötféle női szerepről, ami mellett szintén kialakulhatnak függőségek. Ilyen a takarítás mánia, a külsőségekhez való túlzott ragaszkodás, a megöregedés tagadása, az anya szerep túldimenzionálása, a szoptatás függőség. Szó esett arról is, hogy helytelen ha a kisgyerek bekerül a hitvesi ágyba…

Holnap, azaz szombaton a délelőtti szekcióban pedig megtartom az eredetileg felvállalt referátumomat, aminek a címe:

Nőiesség, szex és a baba.

Ez a rövidített előadás a kismamák várandósság alatti nemi életéről (gyakran szex hárításáról), téveszméikről szól, valamint a szülés utáni megnehezült szexuális életről, ami mind a férfi, mind a nő számára problémás. Sokszor évekre leblokkolja a férfi-női szerepeket, és kizárólag apa-anya minőségben működnek. Már pedig a baba a család összetartását szolgálja, nem pedig a szétzúzását, és ez az időszak egyformán tele van örömökkel és nehézségekkel. A gondokra hívom fel a figyelmet és a megoldásra is teszek javaslatot.

IMG_1982 másolat

Mindkét előadásban szólok a túl hosszúra nyúlt szoptatás, az esti altatás, és a gyerekkel való egy ágyban alvás, az együtt fürdés, és apás szülés nehézségeiről.

Mi az újdonság és a változás? Úgy határoztam, hogy ezeket a témákat szívesen elmondanám, előadnám nem szakmai közönségnek is kismama klubokban, asszony körökben, táborokban, hogy segítsem a párkapcsolati harmónia helyreállítását, és a jövőben inkább kicsit visszafogom a terápiás rendelést azért, hogy ilyen előadásokat, és tanévben ismét felvilágosító előadásokat tarthassak. Ez új, hiszen szexológusi tevékenységemben a szakrendelés-tanácsadás és újságírás kapta a fő szerepet. Megmarad mindkettő, csak a súlypontokon kívánok változtatni.

Sz. Mikus Edit

2017.május 12.

IMG_1977