Tudományos terápiás módszerek

Az ELTE BTK-n 1986-ban végeztem népművelés szakon. Akkor még egyáltalán nem volt szexológus képzés (még ma is döcög), így én kreáltam a népművelés szakból szexológia szakot az által, hogy kivétel nélkül minden házi dolgozatomat a témából írtam, mert nekem mindenről a szex jutott eszembe… Ezt a helyzetet nagyon élvezte mindenki, én is, a tanárok is, és hasznomra vált a szakdolgozat írásnál is, ami egy nagyon komoly munka lett: Szexológia és közművelődés címmel leírtam a szexológia közművelődésbe illesztésének elméletét és konkrét tervekkel bebizonyítottam, hogy mindez meg is valósítható, hiszen én ezt a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központban 1980-86 között mind meg is csináltam.

Az ELTÉ-n – párhuzamosan a népművelés szakkal – jártam a Lux Elvira vezette szexuálpszichológiai speciálkollégiumra, majd 1987-ben elvégeztem a Buda Béla vezette szexterápiás képzést is, amit eredetileg orvosoknak és pszichológusoknak tartott. 1992-ben a Magyar Szexológiai Társaság szexteraputa képző kétéves tanfolyamát is elvégeztem, ekkor már hat évnyi általános pszichológia főiskolán és egyetemen, valamint négy évnyi speciális szexteraputa képzés volt mögöttem. Mindezek ellenére egyáltalán nem akartam az általános pszichológia szakot elvégezni egyik egyetemen sem, mert az akkori oktatási rendszerben mindegyik túlságosan materialista volt, a lélek működését leszűkítétették agy-, idegrendszer-, hormonrendszer működésre, és ez számomra teljesen elfogadhatatlan volt. Vártam arra, hogy megjelenik majd az oktatásban az a pszichológia, ami tágabban értelmezi az emberi lélek működését, és a transzcendenciát is tudományos rangra emeli. Ez az integrál pszichológia, ami viszont csak 2005-ben indult, és én 2008-ban már az akadémia hallgatója voltam.

Aki tehát szexuális jellegű, vagy párkapcsolati problémáival felkeres, a segítségemet kéri saját hitének megfelelően részesülhet tudományos alapú, vagy integrál alapú terápiában. Senkire nem erőszakolom rá a saját hitemet, az ezoterikus szemléletet. Az viszont nyilvánvaló, hogy általában az integrál megközelítés szimpatizánsai fognak felkeresni.