K.I.P. Leuner terápia

Az akadémia évei alatt elvégeztem a kétéves KIP terápia végzéséhez szükséges továbbképző tanfolyamot is.

A KIP jelentése: Katatim Immaginatív Pszichoterápia

Leuner pszichológusként kikísérletezte, hogy milyen hívó képekkel (amit csukott szemmel el kell képzelni, immaginálni) milyen lelki traumákra, esetleg pszichiátriai esetekre derülhet fény, tehát alkalmas diagnosztizálásra. De ugyanennyire alkalmazható korrigálásra is!

A terápia menete: A klienset laza állapotba hozzuk, csukott szemmel dolgozunk. Elmondjuk, hogy milyen képet kell elképzelnie, majd ő elmondja hogyan sikerült és lejegyzeteljük. Ezután asszociációval folytatjuk, magának a kliensnek mi jut eszébe az alkotott képről, mit hoz elő belőle? Segítünk az elemzésben, de nem a kliens helyett dolgozunk. Ha torzulásokat találunk, azt tudomásul vesszük, vagy korrigáljuk.

MINDEN KÉP A KLIENS SZEMÉLYISÉGÉNEK VALAMELYIK SZEGMENSÉT MUTATJA! MINDEGYIK KÉP RÓLA SZÓL!

Kb 150 hívókép van, de a problémákhoz igazodva használunk belőle jó párat, mind a 150-et soha. A terápiás folyamat végén a kliens jelentőset lép előre az önismeretében, elakadásai esetén megoldásokra találunk. Megszokja a módosult tudatállapotot és elméje élesedik, nyílik. Általában nagyon szeretik a kliensek, mert színes, szórakoztató és nem fárasztó.