Szexuális nevelés

A szexuális nevelésben népművelőként 1980 óta veszek részt. Elsőként szexológiai szabadegyetemeket szerveztem Kecskeméten, filmklubokat, pedagógus- és pszichológus továbbképző tanfolyamokat.

Néhány évvel késõbb már magam is tartottam előadásokat általános és középiskolákban, főiskolákon, egyetemek klubjaiban. Leggyakrabban Kecskeméten, de sokszor Budapesten (pl. Kispesten), vagy éppen Zala megyében. A legszívesebben főiskolai, egyetemi klubokban beszélgetek az ifjú- és felnőttkor határán lévő fiatalokkal, akik szívesen vitatkoznak. Nemcsak kíváncsiak, hanem tapasztalatokkal is rendelkeznek. Ők még (vagy már) nem hiszik, hogy nekik nem lehet újat mondani.

Magát a nevelést óvodás korban kell kezdeni, de legkésőbb az ötödikeseknél. Nehéz dolog tizenegykétéves tinédzsereknek előadást tartani, de sokszor több kérdésük és információjuk van, mint tanáraiknak.

A középiskolásoknál már elengedhetetlen volna a nem kifejezetten felvilágosító előadás tartása, hiszen a fejükben nincs sötétség, csak rossz az információ. Inkább a beszélgetős, információ összerázó és szemlélet formáló előadások híve vagyok. Ily módon pl. erkölcsi ismereteket is lehet tudatosan vagy észrevétlenül oktatni.

Előadás a pilisvörösvári Schiller Gimnáziumban 2010. március 10-én osztályfőnökök számára a szexuális nevelés szükségességéről