Integrál tanácsadás

2011-ben elvégeztem az integrálpszichológiát az Integrál Akadémián. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy az ott végzettek nemcsak – de azt is! – klasszikus, pszichológiát tanulnak Freudtól kezdődően, hanem 5000 évre visszamenőleg tanulnak mindazokról a módszerekról, elméletekről, hitvilágokról, vallásokról, melyek keretén belül az emberi lelket gyógyították. Tehát nem ragad bele a materializmusba, hanem a lelket magát, és a lélek gyógyítását teljes egészében, holisztikus, integrál szemléletben végzi.

Minderről teljes részletességgel a www.integralakademia.hu honlapon lehet olvasni, látogassanak el oda is!

Ken Wilber amerikai tudós zseni fogalmazta meg az integrálpszichológia elméletét, számtalan könyvet írt már a témában, érdemes elmerülni benne. A tudományegyetemeken a pszichológiát Freudtól (Jungtól), az analitikus pszichológiától indítják, majd a humanisztikus pszichológiával folytatják és nagyjából az egyetemi oktatás itt véget is ér. Csakhogy a pszichológia tovább fejlődik a transzpersszonális és integrálpszichológia irányába, és nyilván fog még tovább fejlődni, egyelőre még nem látható irányokba is. Miután a lélek sem anyagi, a pszichológia sem ragadhat bele az anyagba és a hagyományos orvoslás módszereibe. Ennél jóval kitekintőbbnek, átjárhatóbbnak kell lennie, és az integrál szemlélet ezt lehetővé tette. Az egész Földön és Európában a legátfogóbb integrálpszichológiai oktatási rendszert a magyar Gánti Bence alapozta meg, aki létrehozta az iskolát Budapesten, és San Francisco és Budapest között ingázik, miközben felavatott buddhista szerzetes is. A buddhizmus szellemisége nagyon jó alap pillére az integrál szemléletnek.

Eddig is spirituális gondolkozású voltam, de a hidat a tudományosság és a spiritualitás között az integrál szemlélet adta meg, amit régen kerestem. Kár, hogy csak nyugdíjas éveimre találtam rá, de ez jelentősen színesítette és tartalmasabbá tette a terápiás tevékenységemet.