Szemlélet (életvezetési tanácsadás)

Sem a szexológia, sem pedig a szexológus szót mind a mai napig nem értik igazán. Legalábbis ami a –lógia, vagy –lógus szórészeket illeti… Ezért érdemes tisztázni.

Általában a szexológus orvos (leginkább urológus vagy pszichiáter, de ők hangsúlyozzák magukról, hogy orvosok) vagy pszichológus körökből tevődik ki. Közöttük többen klinikai szakpszichológusok vagy szexuálpszichológusok. Akik általában szexológusnak nevezik magukat (mint én is), azok az egyéb kategóriából valók: bölcsészek, tanárok, vagy egyéb végzettségűek, de remélhetően legalább egyetemi végzettségűek valamilyen „rokonértelmű” diplomával. (Lásd önéletrajz!)

Az egyik legnépszerűbb szexológus dr.Veres Pál volt, aki eredetileg történelem magyar szakos tanár volt, majd újságíró, és 56 évesen végezte el (nappali tagozaton!) az orvosi egyetemet. A Magyar Szexológiai Társaságban – szimbolikusan – én vettem át tőle a staféta botot, mint a szexológiai ismeretterjesztéssel és újságírással aktívan foglalkozó kolléga.

Szexológusként egyaránt fontosnak tartom az orvosi hátteret (ezért sokszor szükséges az orvosi kivizsgálás is egy terápia megkezdése előtt), a pszichológia ismeretét (főiskolán és egyetemen összesen négy év pszichológiát tanultam, jelenleg integrál-pszichológiára járok) és a szociológiát is. Ez utóbbit egyre hangsúlyozottabban, hiszen a környezet, az anyagi viszonyok és a kultúra hatása a szexuális kultúrára egyre inkább rajtakapható. Pártfogolom a természetgyógyászatot és az ezotériát, gondolkozásom nem materialista, hanem integrált. (Új fogalom, remélem egyre többen érteni fogják.)

A hozzám fordulókat nem nevezném „betegnek”, inkább olyan kliensek, akiknél az életükben magánéleti probléma adódott, és életvezetési szaktanácsadással segíteni lehet nekik. Legyen szó párválasztási, párkapcsolati problémákról, gyermeknevelési nehézségekről vagy szexuális funkciózavarokról.